✿♥ Bersama Selamanya♥✿

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

✿♥ Jom Join Blog Niey ♥✿

** Disebalik nama Farisha Arianna **

Nama yang sepatutnya yang aku pilih ialah Farisha Arianna...but dalam buku sebutannya "Farisa Arina'' yang bermaksud ~~~ Farisha Arianna = Pengemudi mahir.

Tapi sebutannyer x berapa sedap...so terciptalah Farisha Arianna...n name Icha pown gabungan dari nama mama Icha, Farahanna n Ahmad Rizal...

F = Farahanna nama mama
A = Ahmad Rizal nama papa
R = Rajin
I = Icha panggilan keluarga
S = Solehah, InsyaAllah
H = Honest in Life
A = Anak yang taat pada mama dan papa, InsyaAllah....

ARIANNA = gabungan nama dari
A R I = Ahmad Rizal
A N N A = Farahanna
**** kU syUKurI aTAs niKMatmu YA ALLAh kEraNa seTIaP impiAnku untUK hidUP berSama orANg yaNG amAT kucinTA terMAkbuL juA..kiNi hidUPku LebIH leNGkap keRanA dIKurNiaKAn peRmaTA haTI kaMI yaNg kaMI imPikaN..dAn seMOga BuaH CintA kAmi niey DapAt memBAhaGIaKan kaMi...dAn SemOGa kaSIh sAYAng yaNG kAmI biNA inI aKAn kEkaL hIngGa aKHir HayAT kamI****

AMIN YA ROBALALAMIN

Tuesday, June 30, 2009

Gi kursus...


Esok aku,Mas n Boss aku kena gi kursus kat Mariot Hotel,Putrajaya..awal gila kena tolak..x kesahlah..yang penting aku g sebab keje..so maybe malam ni aku tido umah mamalah..dari kul 8 sampai kul 2 kat sana..gi ngan transport ofis...x pernah aku gi sana sini pasal keje sejak aku masuk PTGWPKL...


Busan..


Busannyer..lambat lagi plak gaji nak dapat...eee..x leh nak shopping..tapi nak beli apa erk??shopping pun bukan beli barang sendiri...mesti nak beli barang tuk Farisha..dah ada anak ni..asek nak beli barang anak jer..geram tengok barang2 baby..yang paling aku geram sekali tengok baju2 baby girl..so sweet...pink color lagi aku geram...
...
...
...
(-;

x sedap hati..


Kenapa tiba2 hati aku rasa x sedap jerk...perasaan aku lain macam jer..nape erk???entahlah..x leh nak cakap n terjemahkan macam mana...n tiba2 aku tingat B aku...B aku ade pompuan lain ker??..ish..ish..perasaan aku je kot..tapi sejak aku bergelar isteri ni..macam2 perasaan aku timbul..tolonglah aku....aku takut sangat B ade pompuan lain...no..no..no..aku x leh terima kalu B camtu...eee..syahdu lak ayat aku ni..sedey pon ada..sayang harap B x macam tu..kalau boleh..sayang harap sangat B tepis semua kaum hawa yang nak dekat kat B..tapi sayang tahu B x kan lukakan hati sayang..tapi sayang takut benda tu terjadi...jauhkanlah...

Doa buat suamiku..

"Ya Allah Ya Tuhanku.kau tetapkanlah hati suamiku hanya untuk aku seorang, jauhkanlah dia dari segala godaan dan dugaan yang bakal meruntuhkan kebahagian kami...kau berikanlah aku kekuatan untuk aku menerima segala kemungkinan yang datang..jauhkanlah aku dari sikap was-waas terhadap suamiku Ya Allah..kau peliharalah keutuhan rumahtangga kami..kau berilah aku petunjuk agar dapat aku terima segalanya...dan kau tenangkan hatiku andai segala kemungkinan itu terjadi..Kerana engkaulah Maha Mengasihani"
doa ni khas untuk suamiku..Ahmad Rizal bin Mat..

di pagi Selasa..


hari ni aku bangun pagi..tengok mata Farisha penuh dengan taik mata...Farisha sakit mata...dari petang semalam dia sakit..sian Farisha..bangun tido jerk...mata sebelah kanan jerk leh buka..sebelah kiri penuh taik mata...

Monday, June 29, 2009

Nak balik...


Dah kul 6..tunggu B wat ot..busan pun ada..x sabar nak balik..bab nak jumpa Farisha..kat ofis aku asik tingat Farisha jerk...asik tengok gambar dia jer...erm...jap agi nak merempit balik lak...nak masak ape erk malam ni??...ikut B lah...x tahu aku nak tulis ape lagi...
....
....
....
(-;

Farisha senyum..


Skang Farisha dah pandai senyum dan bersuara…geram aku tengok Farisha bila dia senyum..n then Farisha pun dah pandai bersuara bila orang agah dia…baru aku tahu n dapat rasa seronoknya ada anak…rasa x nak renggang ngan Farisha…Farisha baru sebulan lebih…cepat tul dia senyum n bersuara…mesti ramah Farisha bila dah besar nanti…mama sayang Farisha…
video

Comelnya anak aku..


Aku kekadang bertekak dengan B pasal anak..yelah…B 1st time dapat anak..n then anak pompuan lak…so…B manjakan dia sangat…aku ni kekadang hilang sabar gak..kekadang marah jugak kat Farisha sebab dia nangis, B marah aku balik…kekadang aku bebel ngan Farisha..B pun biseng balik kat aku..masa dalam pantang lagilah…Farisha kuat menangis,berak menangis,nak tido menangis,nak susu menangis…kalau x puas susu lagilah..nangis cam kena cubit…letak jerk kat bawah..nangis..sik nak kena pegang jerk..sebab tu aku jadi tension…skang jerk, pas habis pantang..Farisha dah lain perangainya…aku pun dah x tension sangat..Cuma penat jerk…biasalah…anak baru sebulan lebih…perangai lain2..skang ni kalau dah kenyang dia nak gak menetek..tapi main2..senyum2 kat aku..eee…geram aku..rasa nak cium2,gigit2 pipi dia yang tembab tu…lagi 1 masalah anak aku ni..dia suka sangat pandang sebelah kiri…takut aku anak aku jadi teleng dah besar nanti..muka comel2..teleng..tapi orang cakap..budak kalau dia selesa macam tu..macam tu jugak dia kan buat..puas jugak aku pandangkan dia sebelah kanan,tapi kiri jugak dia pandang…

what's??..


Sampai ofis aku punch n then g makan..aku makan ngan kawan ofis…burp…Kenyang Alhamdullilah…Boss aku lak suruh cari quatition hotel tuk bengkel bulan 7 ni…aku sebenarnya kena gi sebab aku n 2 orang ofis mate aku,Hana n Mas jadi urusetia..so aku bagitahu boss aku, aku xleh gi sebab Farisha susu badan..kalau aku gi…nyusahkan mama nak jaga…Farisha lak kalau malam mesti nak mengempeng ngan aku…ngan orang lain x nak..ngan papanya pun x nak..so aku x gi…kalau ikutkan hati memang nak gi, tapi anak baru sebulan lebih..payah tinggal..kalu dia dah 4,5 bulan n nak ngan orang xpe gak..jadi aku kena uruskan n buat ape yang boss aku suruhlah sebelum tarikh bengkel Pelan Strategik bulan depan..…jawatan baru aku ni pun bukan cam sambilan…SPS…Skim Perkhidmatan Singkat tau kontrak…Alhamdulillah…rezki anak aku…

Selamat Berhari Isnin..


Bangun pagi hari ni…aku buat rutin harian aku,gosok baju,kemas beg Farisha...sejak aku keje ni..Farisha asek bangun awal jerk..Farisha nangis masa aku baru jerk nak mandi..nangis cam kena cubit…aku menetek kan dia…nyonyot lama..yelah dah lama tido..baru bangun..haus…pas menetek kan Farisha..aku mandi…n then..pas mandi…nak pakai baju..Farisha ajak bersembang…dah pandai Farisha senyum n bersuara…suara pun bahasa dia lah..mana cek faham..aku cakap..dia senyum..aku cakap dia bersuara…buat aku geram jerk..rasa nak jerk ngan Farisha sepanjang hari…aku kejutkan B..liat tul B nak bangun….kitaorang dah siap…Farisha aku hantar kat umah mama, buat masa skang aku pinjam keta adik aku,Mawar…share bayar..…dah hantar umah mama..n siap sedia untuk merempit..hihihi..gi kejelah..naik motor…

Sunday, June 28, 2009

Lucky Draw

hepi sangat sebab B dapat hadiah lucky draw sebab B masuk lucky draw anjuran MAMPU...B masuk masa B gi kempen cukai tanah PTG WP KL..masa B gi ni baru seminggu jer aku beranakan Farisha...rezeki anak...B dapat no 1..hadiah HP...Sony Ericson W350i...B bagi aku pakai...sunuknyer...tapi memoti kad x li lagi...walaupun x canggih sangat pon..tapi yang penting leh tangkap gambar...yang lecehnya...dia flip...tu yang leceh..tapi lawa bab black purple colour...my feveret color...

my kid Farisha

Farisha dah ada my kid...lawa my kid ni...B register nama Farisha lepas 3 hari lahir...excited B aku ni gi register nama Farisha kat JPN Desa Mall, Kepong...my kid Farisha dah siap sebulan...masa nak gi cek up hari tu,9 Jun 2009..aku,B n Ijat gi ambik kat JPN...hehehe...excited tul aku n B..yelah..baru dapat anak..anak pertama lak tu...


Saturday, June 27, 2009

kenapa baby menangis...

kekadang aku jadi risau kalau2 anak aku menangis x henti...tapi buat masa skang..Alhamdulillah...Farisha xpernah menangis macam tu sekali..ape erk tanda2 anak sakit ker,kembong perut tau pun ape2..aku dah search kat banyak website..tapi x jelaslah..kalu korang ade ape2 tips ker,apelah yang berkaitan tentang anak2...bagitahulah kat aku...

familyku...


aku anak kedua dari 5 orang adik beradik...3 gurl n 2 boy...semua come2 lote..hehehe..masuk bakul angkat sendiri lak kan...kakak aku n aku dah berfamili..tinggal adik pompuan aku n 2 adik lelaki aku jer yang belum kawin...lagi ape erk nak tulis..x da idealah...erm..len kali lah aku stori about my family...(-;

Lampin kain..


skang ekonomi pun x berapa elok...nak beli pampers anak pun skang...kena budget2 duit..maklumlah Farisha kuat menyusu..sebab tu sik berak n kencing jerk...nak pakai napkin..1 hal nak membasuh plak..kalu kencing jerk xper..kalu berak??..melekat..x ker penat aku nak basuh...huhuhu..x perlah..aku fikir gak..tebaca kat paper Berita Harian tentang lampin kain..mahal gak selai...60 ringgit keatas selai..tapi banyak kebaikannya..leh pakai banyak kali...kalu korang nak tahu lebih detail..masuklah link ni...

Farisha dah pandai senyum..

skang Farisha dah sebulan 3minggu...rasa cepat sangat masa berlalu..x sabar aku nak tunggu Farisha pandai gelak...skang ni...aku agah jer..bersembang ngan dia..dia dah pandai bersuara...geram aku tengok..buat aku tingat je bila time keje...baru aku rasa seronoknya jadi ibu...jadi ibu adalah nikmat paling tak terkata..sapa yang ah jadi ibu kat luar sana tu..apelagi yangbaru lahirkan anak..mesti rasa seronok..penat memang lah penat..layan karenah anak kita tapi penat kita berbaloi sebab anak sentiasa membesar depan mata kita...tapi setiap hari muka baby akan berubah..cam farishalah..masa baru lahir..putih melepak..skang..kuning langsat...x pelah yang penting anak mama sehat erk...
video
ni video farisha yang paling aku geram..korang tengoklah kalu korang nak tengok..

Apa erti kawan???..


aku x tahulah napa tajuk aku ni cam sengal jerk..'Apa erti kawan'..kawan bagi aku, sanggup susah senang dengan kita..x lupakan kita walau ape pun berlaku..entahlah..sejak habis skola..aku langsung x da kawan...baik pompuan baik lelaki...x tahulah..pompuan ni kan ade macam2 perasaan, cam dengki,iri hati... kat ofiz pun...nak kata ade kawan rapat pun xda...kawan just sembang2 cam tu jerk...yang aku rapat pun..ade makcik yang aku panggil kak ti..kak ti dah lama aku kenal..dari aku masuk PTGWPKL...aku dah anggap kak ti cam mak aku sendiri...ape2 masalah aku mesti bagitau dia..sebab die jerk yang faham aku...thanks Kak ti sebab banyak tolong farah n banyak bagi nasihat kat farah sepanjang farah kenal kak ti...skang kawan yang paling rapat ngan aku..suamiku yang tersayang..dialah yang faham aku,x pernah lupa aku,sanggup buat ape saja demi aku,x pernah berkira dengan aku...dialah kawan,kekasih,dan suami.ape2 masalah aku cite kat B..xpernah b dengki,iri hati dengan aku....thanks B sebab menyayangi sayang..bagi aku..B lah kawan aku dunia akhirat...harap kita akan bersama hingga ke akhir hayat...bagi sayang..B lah kawan sayang....sayang B...

susu formula..


korang tahu x susu tepung apa yang terbaik tuk baby umo sebulan lebih..aku nak beli pun takut jugak..aku dah try susu Lactogen..Farisha minum sakit perut..berak jerk...aku try lak Enfalac...ok..tapi susah berak mama aku kata..tapi bila dah berak..berlambak x hengat punya...bau semerbak...tapi aku x biasakan susu tepung sebab susu badan aku banyak..n then bila dah lama x hisap sakit...

comelnyer.......

cube korang tengok klip ni..Farisha wat mimik muka..geram tengok muka dia...tapi sowilah kalau x jelas sebab pakai kamera hp...

video

Apa yang korang akan buat kalu terjadi pada korang???...

aku cukup marah kalau hak aku orang ceroboh...ni jadi kat ofis aku...sorila pada yang terasa..sapa makan gula terasa manisnya..adalah hamba Allah 2..aku cuti bersalin..sebulan lebih...barang2 keje aku semua dia kemas...simpan dalam kotak..n then semua folder aku dalam Pc aku yang aku simpan macam2 n dah bertahun2 aku guna..biarlah penuh pun folder dalam pc tu..tu hak aku..yang hamba Allah ni pandai2 nak delete apehal..macam2 aku save dalam Pc 2..aku geram betul..skang nampak muka dia aku bengang jerk...sapa yang kenal aku..n tahu cite sebenarnya..tahulah sapa hamba Allah tu.....aku bukan nak aibkan sapa2..tapi aku cukup marah kalau hak aku orang ceroboh...dah ceroboh hak aku..pastu buat muka x malu..perkataan MAAF langsung x de...x de budi bahasa betul hamba Allah ni..perasan bagus hamba Allah ni...pastu buat keje berlagak bagus...pastu suruh orang buat keje cam dia boss..jangan nak berlagaklah..ingatlah..Allah tu Maha Kaya..setiap perbuatan ada balasannya..sepanjang aku keje kat PTGWPKL..x pernah lagi aku marah macam ni sekali...aku cuti bersalin..bukan berhenti terus..kalau aku berhenti..sukahati ko lah nak buat ape kat barang2 aku...aku tengah bengang ni...x pelah...selagi aku bernyawa n boleh bersabar aku bersabar...n aku berharap sangat hamba Allah ni sedar diri...awak tu bukan bagus sangat pun...
soalan aku : ape yang korang akan buat kalu terjadi pada korang???...
- sori di atas kekasaran bahasa di atas ,aku tengah bengang...Astarfirullahalazim......ya Allah...tenangkan hatiku ini....amin...

Mama jaga Farisha...


Berat hati aku nak tinggalkan Farisha bila aku keje..aku mintak tolong mama jagakan..rasa selamat bila mak sendiri jaga..lagipun mama lagi suka jaga cucu sendiri..bukan senang nak percaya kat orang..lebih2 lagi macam2 kes jadi skang ni..takut aku..mama bukan jaga Farisha sorang jerk..tapi anak buah aku putri n adik sepupu aku,Adib..5 tahun..masa mula2 nak tinggalkan Farisha..risau gak..takut meragam,menangis..tapi Alhamdullilah..Farisha elok jer bila Tok Maminya jaga..cuma time nak tido jer kena pangku n dodoi dulu...cian mama..nasiblah c putri dah 6 bulan..pandai main sendiri n nak kat orang..Adib n Ijat, adik aku pandai layan dorang ber2..farisha ni ngan aku x nak susu botol..tapi aku ajar jugak..x nak jugak...dengan mama nak..tapi payah skit..aku kena lah pam susu badan aku bagi dia minum..kat ofis plak..sampai sakit breast aku..yelah..anak aku x hisap..kenalah aku pam..kalau x..boleh nangis aku tahan sakit sebab bengkak susu...

Kerja...


Skang aku dah start keje...aku start keje 16hb Jun hari Selasa..aku skang bukan jawatan taraf sambilan lagi..tapi taraf jawatan aku skang..SPS (Skim Perkhidmatan Singkat)..syukur Alhamdullilah..rezeki anak aku ..aku dah keje kat Pejabat Tanah dan Galian WPKL...dari 2006 sampai skang..lama gak..aku hepi keje kat situ...macam2 keje aku buat sepanjang aku berkhidmat kat situ...Terima kasih kepada yang banyak membantu...

Setahun 3 bulan sudah berlalu....





walaupun dah setahun 3 bulan perkahwinan aku dan B...aku rasakan macam baru semalam aku bernikah...kenangan bernikah,bersanding adalah kenangan terindah dalam hidup aku..aku selalu berdoa semoga rumahtangga yang aku bina bersama b atas dasar suka sama suka dan atas dasar cinta...akan berkekalan hingga akhir hayat kami..aku terlalu cintakan b sangat..aku x boleh kehilangan B...aku akan ingat tarikh penting dalam hidup aku..14 Mac 2008...aku bernikah,malam berinai dan bersanding sama tarikh dengan aku...tapi bukan dengan orang yang sama...hihihi..haram..kekadang bila tengok gambar2 kahwin..tingat masa kahwin..rasa nak sanding lagi dengan b..tapi nak wat camner...pengantin dah basi..hihihi...(-:


gambar-gambar ni wat aku sentiasa tersenyum

Hidupku kini lengkap...


Alhamdullilah...aku bersyukur sangat skang sebab hidup aku dah lengkap..adanya suami yang bertanggungjawab dan anak yang sangat comel...inilah impian aku tuk hidup bekerluarga...kalu tahu seronoknya hidup berfamili..aku ajak B kawin cepat2...hehehe...bukan gatal...tapi hidup berumahtangga ni menyeronokkan..x macam masa bercinta..macam2 dugaan datang..kekadang gaduh,masam muka,rasa cam filem hindustan..aku lari..dia kejar...dia lari aku kejar...n hubby aku ni plak sebelum kawin..perangainya kekadang buat aku rasa nak putus jerk...tapi aku tahu..tu semua sebab dia sayang sangat kat aku..n skang plak lain perangainya...lebih penyayang..bukan x penyayang sebelum ni..tapi bertambah2 penyayang dia kat aku..marah aku pun kurang skang..aku plak yang kuat marah skang ni..hehehe..dah berjangkit...n sejak berkahwin ni sampai skang...B menunjukkan sikap kesuamian yang membuatkan aku lebih dihargai..lebih2 lagi aku dah lahirkan anak untuk dia...sepanjang aku mengandung 40minggu..sayang2 B sangat2..muahhh..muahh...B x busan layan karenah aku,perangai aku yang kuat merajuk,kuat menangis..bayangkanlah...aku suruh B urut kaki aku sebab lenguh...B x urut..aku leh merajuk sampai nangis2..eee...bila teringat balik...geli pun ade..kelaka pun ade...entahlah..terlalu emosi bila time mengandung..yelah..nak perhatian...bila dah bersalin,n dapat anak..anak aku pulak yang kuat menangis..kenan ngan perangai akulah 2....



gambar ni masa aku ngan Farisha kat wad pediatrik HKL..

suamiku tercinta wif my lovely daughter

Berpantang...




Pengalaman aku berpantang pun..x lah ikut sangat adat kampung..aku pantang kat umah mama aku..kat Kepong,KL...nasiblah umah mama aku dekat ngan umah aku..Prima Damansara..nak pantang kat umah mak mertua plak...jauh...kesian plak ngan mak mertua aku yang dah tua...aku x nak nyusahkan mak mertua aku..lagipun B x pernah ajak pantang kat umah Mak mertua aku..sebab aku dah bagitahu yang aku nak berpantang kat umah mama...aku balik dari hospital pas 2 hari kat hospital..5hb mei masuk hospital..6hb dah boleh balik....x sempat berpantang kat umah..aku kena pantang kat hospital..Farisha demam panas n kena kuning...lama gak aku n Farisha duk kat hospital,HKL..seminggu...busan teramat..tapi demi anakku yang tercinta...ape pun aku sanggup..cewah...k lah..x nak cite panjang..sedey aku bila tingat pengalaman Farisha kena tahan wad...ni gambar2 farisha kat bawah lampu...sedey aku tengok...



Pengalaman berharga....



Pengalaman aku bersalinkan Farisha ni…pengalaman paling berharga…sebabnya…suamiku tercinta ada disisiku..cewah..cewah…walapun…terpaksa beranak sebab darah tinggi ngan kencing manis….aku hepi sabab my hubby bagi semangat suh aku teran nak beranak..mana x nya…kena induce…kul 10.40 masuk laboar room..pastu tunggu pintu rahim buka 10cm..kul 4.15ptg..doktor tiba2 masuk laboar room..suh aku teran..aku pun terkejut gak..kena teran ke aku skang ni…B pun terkejut…aku ape lagi..terus teran..walaupun x rasa nak teran...tulah pengalaman yang x dapat aku lupakan sampai bila2....

ni gambar 1st day Farisha...lain tul dengan skang...


Wednesday, June 24, 2009

Assalammualaikum??....



hai...ni blog aku create tuk anak aku...walaupun dah lebih sebulan aku bersalinkan Farisha...masa ni jer aku dapat create blog ni...sibuk sangat skang ni...dengan keje lagi..anak lagi...aku hepi sangat skang..anak aku..Farisha Arianna...sedap x nama anak aku??...hepi sangat sebab ada anak yang comel...syukur sangat2...ni pengenalan jerk..

 

blogger templates | Make Money Online